• Op 7 oktober 1900 werd de club uit Hengelo opgericht onder de naam 'Koningin Wilhelmina' en vrijwel gelijk omgedoopt in Tubantia. In eerste instantie als amateurvereniging maar vanaf 1955 nam Tubantia deel aan de betaalde competitie, achteraf bezien misschien geen gelukkige keuze, want ook toen al bleek dat betaald voetbal andere eisen stelt aan bestuurlijke en met name aan de financiele randvoorwaarden. Maar liefst 12 jaar speelde Tubantia (semie) betaald voetbal in de tweede divisie.Nog steeds wordt overigens met trots teruggekeken op die periode; het bepaalt ook een stuk van de historie van de club. In 1967 werd besloten om het roer om te gooien en te kiezen voor amateurvoetbal. Tot en met het seizoen 2021-2022 speelt het standaard team in de eerste klasse op zondag en eindigde toen op een 14 e plek en was degradatie een fijt. Dit seizoen maakte dus de club uit Hengelo de overstap naar de zaterdag 2e klasse waar het met 8 punten uit 7 wedstrijden nog niet helemaal top gaat. Twee keer winst, twee keer gelijk en drie wedstrijden werden verloren. Elim was afgelopen zaterdag de bovenliggende partij en won met 3-0, Tubantia eindigde de wedstrijd met 10 man door een rode kaart die volgens het verslag van Elim bepalend was voor het wedstrijdverloop.

Afgelopen zomer wist Gramsbergen het oefenpotje tegen Tubantia in Hengelo met 5-1 te winnen. Een keer eerder voetbalden beide clubs een officiele wedstrijd tegen elkaar. Op 3 maart 1984 in de 3 e ronde van de districtsbeker. De stand na 90 min. was 2-2, waarna Gramsbergen via de verlenging de overwinning veilig stelde (6-3) middels een hattrick van Egbert Wesselink.

De speler met de meeste ervaring is Abdullah (Appie) Altunbas die o.a. speelde voor HHC, HSC 21 en Deto, als spits van Tubantia was hij dit seizoen drie keer trefzeker. Gramsbergen trof in FC Meppel afgelopen zaterdag zijn meerde en daar was niets op af te dingen. Het was allemaal te wisselvallig om de wedstrijd te domineren en dat kost je dan de punten. Dinsdagavond speelde Gramsbergen voor de beker uit bij eerste klasser Achilles 12 in Hengelo. De wedstrijd eindigde in een verdienstelijke 3-3 maar vervolgens nam Achilles net de strafschopen iets beter en gaat dus door. Komende zaterdag zal er voor Gramsbergen alles aan gelegen zijn om te
    winnen voor een langer verblijf in de top 5.

Let op, de wedstrijd begint om 15.30 uur.

Henk Reins