• Het was wachten op dat éne moment dat de wedstrijd tussen Gramsbergen en Nieuwleusen zou kunnen beslissen. En dat moment kwam er. De talrijke toeschouwers op een zonovergoten sportpark ’t Hoge Holt moesten wachten tot de ‘dying seconds’ maar toen kapte invaller Xaver Slot zich keurig vrij en vanaf randje 16 meter schoot hij laag de enige maar wel winnende treffer tegen de touwen. Daarmee pakte Gramsbergen haar 7e zege op rij en zorgt het dat de 2e klasse I een ongekend spannend slot krijgt.

De beginfase in deze spannende ontmoeting was in evenwicht. Nieuwleusen had wat meer balbezit maar dat stond de thuisploeg ook geconcentreerd spelend toe. Gramsbergen speelde compact en gesloten en loerde op een mogelijke uitbraak. Na ruim een kwartier spelen een goede mogelijkheid voor Evert Jan Zweers. Zijn lage kopbal is net niet succesvol. De aansluitende hoekschop wordt door dezelfde Zweers over het vijandelijke doel gekopt. Het was voor de Gramsberger verdedigers zaak de gevaarlijke Randy Vink aan banden te leggen. Over de gehele wedstrijd gezien is dat prima gelukt. Vink kreeg wel een paar mogelijkheden maar hij was of niet gelukkig in de afwerking of doelman Kosters reageerde attent. In de 26e minuut kreeg Vink een eerste goede mogelijkheid. Zijn inzet hobbelde echter net naast aan de voor hem verkeerde kant van de paal. Gramsbergen laat zich na ruim een half uur spelen gelden via Kelvin Jager. Hij krult vanaf 20 meter een vrije trap op het doel maar doelman Tim Hoogenkamp pareert de inzet bekwaam. Tien minuten na zijn eerste kans ontsnapt Randy Vink plots aan zijn directe verdedigers en duikt hij op voor doelman Jur Kosters. Het onderlinge 1 tegen 1 duel wordt echter door Kosters gewonnen. Geen treffer dus waardoor beide teams gaan rusten met een 0-0 tussenstand.

In de 2e helft vervangt Yvar Nijboer aanvoerder Stef Schuurman en ziet het publiek een wat meer open wedstrijd. Gramsbergen kruipt uit haar schulp en Nieuwleusen blijft ook zoeken naar mogelijkheden. Daardoor ontspint zich een spannende 2e helft met mogelijkheden over en weer. Een gevaarlijke aanval over links wordt door doelman Kosters tot hoekschop verwerkt. Een dito corner van Kelvin Jager scheert voorlangs en een poging van de opgekomen Carlo Alfring eindigt helaas tussen de tennisballen. De mee opgekomen Saake Malestein brengt in de 58e minuut een afgeslagen bal hoog in maar ziet zijn poging net niet in het doel verdwijnen en even later brengt Yvar Nijboer na een prima actie spits Roy Seinen in stelling. De schotpoging van Gramsbergens topscorer wordt echter geblokt. Ook afstandsschoten van Jager en wederom Seinen in dezelfde fase treffen geen doel. Dan maar met de kop zal Roy Seinen gedacht hebben. Een goede voorzet van Carlo Alfring kopt hij voorlangs en 10 minuten later vindt hij (wederom met het hoofd) het dak van het doel na een lange voorzet van Kelvin Jager. Nog steeds geen treffers dus. Wel helaas een vervelende blessure voor de ingevallen Yvar Nijboer. Dusdanig ernstig dat Nijboer zich na een half uur spelen in de 2e helft moet laten vervangen door Xaver Slot. Dan breekt de slotfase aan en die begint tumultueus als invaller Thomas Koobs doorhaalt op tegenstander Carlo Alfring. Zowaar een opstootje in deze overigens verder sportieve ontmoeting. Koobs wordt voor zijn onbesuisde actie door de uitstekend fluitende leidsman Wesley O’Niel bestraft met geel. Alfring kan zonder schade door gelukkig. Het wachten is op dat ene moment dat deze topper zou moeten beslissen. Jorn Kremer probeert het van afstand maar schiet ruim over. Vijf minuten voor het eind lijkt Roy Seinen vrije doorgang te krijgen maar wordt (discutabel) terug gevlagd voor buitenspel. Beide spitsen (Seinen en Vink) proberen het even later nog een keer maar beiden blijven deze middag ‘droog’ staan. Dat doet invaller Xaver Slot niet. In de extra tijd krijgt hij onverwacht de bal op de rand van de zestien in de voeten, kapt zich prima vrij en werkt de bal met een harde lage schuiver achter de kansloze doelman Hoogenkamp: 1-0 en dolle vreugde in het veld en langs de lijn. Het slotakkoord is echter voor de oranjehemden. Op 20 meter voor het Gramsberger doel mag nog een vrije trap genomen worden maar de inzet van Roy in’t Veld gaat over.

Scheidsrechter O’Niel fluit aansluitend voor het eind van deze spannende topper dat met Gramsbergen gezien de 2e helft een verdiende winnaar krijgt. Volgende week wacht de uitwedstrijd bij de Boys in Vroomshoop. In de thuiswedstrijd was het van Gramsbergen kant een zwakke vertoning daarom ‘tijd voor revanche’ dacht ik zo. Op naar een spannende ontknoping in de 2e klasse I waarin zoals het nu lijkt Gramsbergen een sleutelrol gaat spelen.

Albert van der Veen

• Foto's en video zijn gemaakt door Herman Sibon.